Er ledelse dit fag?

For at lykkes som leder skal du være bevidst om balancen mellem drift, udvikling og ledelse.

Af Chefkonsulent Pernille Bech Hansen

Mange ledere i sektoren har en stor kundeportefølje – faktisk ser vi tit, at det er lederen, der har den allerstørste kundeportefølje i afdelingen. Samtidig har lederen en særlig opgave med at repræsentere banken i lokalområdet og dermed at skaffe nye kunder. I det lys er det ikke så underligt, at vi af og til oplever mangel på ledelse.

Er du faldet i driftsfælden?

Ledere i sektoren er typisk blevet udnævnt blandt de dygtigste rådgivere eller specialister, og det der fylder i deres dagligdag er driftsledelse og egen drift. Flere er faldet i ”driftsfælden” og har ikke for alvor ledelses-kasketten på. Ledelse er også at være rollemodel på driften, men problemet er, at driften ofte er automatadfærd og ikke i så høj grad en bevidst handling og prioritering. Der er behov for at bedrive ledelse på nye måder og foretage andre prioriteringer, end man har vænnet sig til.

Ledere bør være bevidste om, at ledelsesopgaven har ændret karakter. Mange har sikkert bedrevet ledelse på den samme måde i mange år og har været succesfulde med det. Der har måske heller ikke være stillet krav om at udvikle sig som leder.

Det giver en personlig tilfredsstillelse selv at lykkes. Men som leder drejer det sig i lige så høj grad om en tilfredsstillelse ved at andre lykkes.

Slip kunderne

Mange ledere har svært ved at slippe kunderne og driften for at prioritere ledelse og udvikling - selvom de faktisk ønsker en mere hensigtsmæssige balance. Det handler måske om, at de (også) brænder for kunderne - det er der, de er trygge og har været en succes. Det er klart, at hvis lederen ikke ved, hvad han/hun skal gøre eller tage fat på, er det mest naturligt at fastholde det kendte fremfor at begive sig ud i det ukendte, hvor lederen er mindre kompetent. Det giver utryghed og derfor tilbageholdenhed.

Lykkes som leder

Man kan lidt karikeret sige, at ledere skal lykkes med ledelse. Det er ikke ensbetydende med, at lederen ikke kan have kunder, være en del af driften eller drive salget i afdelingen. Men det er vigtigt, at man som leder er bevidst om at finde den optimale balance, og at driften ikke kommer til at tage over, så ledelsesopgaven bliver forsømt. 

Fremtidens ledere ser ledelse som deres fag. Et fag de hele tiden er nysgerrig på og søger at blive dygtigere til. Fremtidens ledere er ikke nødvendigvis den mest faglig kompetente i afdelingen (i hvert tilfælde ikke efter en periode som leder), men er primært dygtige til at facilitere udvikling og få andre til at lykkes.

Vil du ledelse?

”Forskellen på succes og fiasko består ikke i styrke eller viden, men i vilje”. Det er et kendt citat fra Vince Lombardi, der var træner i Amerikansk fodbold og er kendt for at have ført Green Bay Packers frem til blandt andet to Super Bowl-mesterskaber i 1960'erne. Selv om citatet kommer fra sportens verden, gælder det også for ledelse.

For at lykkes som leder skal du ville ledelse – ville den form for ledelse, som fremtiden kalder på. Ikke blot for at få eller fastholde en titel som leder, men fordi du grundlæggende synes, at det er det allermest spændende job, du har. Også når det er hårdt og besværligt, og når du føler dig inkompetent og på usikker grund.

Du skal brænde for det (næsten) hver dag – brænde for ledelse som fag og gøre dit allerbedste for at lykkes og udvikle dig som leder.

Hvis du har mod på at udvikle dig som leder, kunne du måske starte med at reflektere over disse spørgsmål og tage nogle noter om, hvad der kunne være dit næste skridt:

  • Har du ledelses-kasketten på – eller er du måske faldet i ”driftsfælden” lige som mange andre ledere?
  • Hvad brænder du for ved ledelse? Hvorfor er du leder?
  • Hvad er dine styrker som leder – og hvad er dine udviklingsområder?
  • Hvordan arbejder du med din egen udvikling som leder?

 

Skal du være leder i fremtiden eller er du allerede leder?

Så har du chancen for at finde inspiration og sætte fokus på din lederkarriere sammen med FU.

  • For dig med en leder-spire i maven og som ønsker afklaring - vælg "Før du bliver leder"
  • For dig som er ny / nyere leder og vil styrke dine ledelsesværktøjer og -kompetencer - vælg "Den nye leder
  • For dig som er erfaren leder med personaleansvar og vil have en 2-årig lederuddannelse - vælg "Master i Ledelse"

 

Læs også artiklen "Er du fremtidens leder?"

Få et samlet overblik over de åbne uddannelser og kurser, som FU udbyder inden for ledelsesområdet