Gule og grønne investeringsprodukter
Virksomheden skal have en forretningsgang for systematisk uddannelse af rådgivere og sikre, at rådgiverne har gennemført et relevant uddannelsesforløb
Det er virksomhedens ansvar, at sikre at rådgiveren:
- har tilegnet sig den viden, som uddannelsesforløbet giver, inden han eller hun begynder at rådgive kunder.
- har seks måneders dokumenteret fuldtidserfaring med at rådgive om investeringsprodukter inden rådgiveren yder rådgivning på egen hånd. Erfaringen kan komme fra en lignende stilling i et andet pengeinstitut eller fra et trainee-forløb med rådgivning under opsyn.
- fastholder sit vidensniveau. Vurderingen skal foretages en gang om året - eksempelvis via MUS/SUS.
Virksomheden vælger selv hvordan
FU har en løsning, som kan hjælpe jer med at dokumentere rådgivernes kompetenceniveau overfor Finanstilsynet inden for den gule og grønne risikokategori. Rådgiverne får uddannelse via e-learning-kurser og dokumenteret deres kompetencer via test på de enkelte områder.
Testens resultatside kan indgå som dokumentation over for Finanstilsynet. Hvis scoren er under 70%, skal resultatet suppleres med uddannelsestiltag.
Rådgiveren skal have tilstrækkelige kompetencer inden for følgende områder:
- Relevant lovgivning & Økonomisk forståelse (samlet test)
- Investeringsforeninger*
- Puljeordninger*
*også mulighed for samlet test.
Hvis rådgiveren også rådgiver om børsnoterede aktier, danske stats- og realkreditobligationer ud fra bankens anbefalingsliste og/eller Exchange Traded Funds (UCITS-godkendte), skal han/hun gennemføre test på
- Børsnoterede aktier
- Obligationer
- Exchange Traded Funds (UCITS-godkendte)
Hvis rådgiveren også rådgiver om garantbeviser eller andelskapital, skal han/hun også gennemføre testen på dette område. Hvis medarbejderen udelukkende yder rådgivning om garantbeviser eller andelskapital, behøver medarbejderen kun at gennemføre testen på dette område.
- Garant- og andelskapital
Færøerne og Grønland
FUs løsning er suppleret med tests, som er målrettet hhv. Færøerne og Grønland. Rådgiverne kan dokumentere kompetencer på følgende områder:
Færøerne:
- Relevant lovgivning & Økonomisk forståelse (samlet test)
- Investeringsforeninger
Grønland:
- Relevant lovgivning & Økonomisk forståelse (samlet test)
- Investeringsforeninger & Puljeordninger (samlet test)
- Investeringsforeninger
Kurser til det systematiske uddannelsesforløb
Testene kan også bruges til at effektivisere processen ved at identificere videngaps og anbefale den læring, der netop dækker de emner, som rådgiveren eventuelt har svært ved.
Løsningen er skabt med udgangspunkt i de kompetencekrav som fremgår af bekendtgørelsen om kompetencekrav til personer, der yder rådgivning om visse investeringsprodukter. Finanstilsynet kender løsningen og giver udtryk for, at de anser den for dækkende i forhold til lovgivningen.
Læs mere om lovkrav på området i bekendtgørelserne og de tilhørende vejledninger
Dokumentation som kompetenceafklaring
Med en kompetenceafklaring dokumenterer I både jeres kompetencer på investeringsområdet men fokuserer samtidig på at udvikle jeres kompetencer.