Uddannelse i simple investeringsprodukter

Virksomheden skal have en forretningsgang for systematisk uddannelse af rådgivere og sikre, at rådgiverne har gennemført et relevant uddannelsesforløb.

Det er virksomhedens ansvar at sikre, at rådgiveren:

  1. har tilegnet sig den viden, som uddannelsesforløbet giver, inden rådgiveren begynder at rådgive kunder

  2. har seks måneders dokumenteret fuldtidserfaring med at rådgive om investeringsprodukter, inden rådgiveren yder rådgivning på egen hånd. Erfaringen kan komme fra en lignende stilling i et andet pengeinstitut eller fra et trainee-forløb med rådgivning under opsyn

  3. fastholder sit vidensniveau. Vurderingen skal foretages en gang om året, fx på MUS/SUS.

 

Ny uddannelse fra maj 2024

FU lancerer i slutningen af maj en ny version af vores onlineuddannelse med følgende indhold:

 

Tankerne med den nye uddannelse er, at rådgiverne gennemfører grunduddannelsen, inden de begynder at rådgive kunder. Derefter kan de gennemføre grunduddannelsen efter behov afhængig af, hvad virksomheden beslutter. Grunduddannelsen består af e-learning-moduler. 

Test er ikke et krav i bekendtgørelsen, og derfor er det et tilvalg. Test kan bruges til at effektivisere processen, fordi testen identificerer videngaps og anbefaler den læring, der netop dækker de emner, som rådgiveren har svært ved. Testens resultatside kan indgå som dokumentation over for Finanstilsynet. 

Løbende læring er med til at fastholde rådgivernes vidensniveau og sikre, at rådgiverne kender til aktuelle emner inden for investering. 1-2 gange om året får rådgiverne sendt en case eller lignende om et aktuelt emne. Virksomheden får dokumentation for, at rådgiverne har gennemført den løbende læring, og dokumentationen kan indgå som et element i den årlige vurdering af medarbejdernes vidensniveau.

Den årlige vurdering af af medarbejdernes vidensniveau
Pengeinstituttet skal årligt på individuel basis vurdere om, rådgiveren har fastholdt sit vidensniveau. Det er et lovkrav. Det kan f.eks. ske på et årligt møde mellem rådgiveren og nærmeste leder, hvor man ud fra en række spørgsmål vurderer om, vidensniveauet er fastholdt. Den løbende læring erstatter ikke kravet om årlig vurdering. Den løbende læring kan dog indgå som et element i pengeinstituttets årlige vurdering af medarbejderens vidensniveau. 


Hvad siger lovkravet om rådgivernes kompetencer?

Rådgiveren skal have tilstrækkelige kompetencer indenfor:

  • Relevant lovgivning og Økonomisk forståelse 
  • de investeringsprodukter, han rådgiver om

Det betyder, at alle rådgivere skal gennemgå e-learning og evt. test om relevant lovgivning og økonomisk forståelse, og derudover sammensætter virksomheden sin uddannelsesløsning med de investeringsprodukter, der er relevante for rådgiveren.

FU tilbyder e-learning og test om følgende investeringsprodukter:

  • Investeringsforeninger
  • Puljeordninger
  • Børsnoterede aktier
  • Obligationer
  • Exchange Traded Funds (UCITS-godkendte)
  • Garant- og andelskapital

 

Færøerne og Grønland

FUs løsning er suppleret med tests, som er målrettet hhv. Færøerne og Grønland. Følgende tests er målrettet færøske og grønlandske forhold:

Færøerne:

  • Relevant lovgivning og Økonomisk forståelse
  • Investeringsforeninger

Grønland:

  • Relevant lovgivning og Økonomisk forståelse
  • Investeringsforeninger
  • Puljeordninger

Afklaring eller dokumentation?

Hvis I ønsker en mere dybdegående afklaring af rådgivernes individuelle kompetencer – eventuelt med efterfølgende fokus på salg og rådgivning, så er det også muligt.

Se testenes indhold og omfang

Om FU's uddannelse

Løsningen er skabt med udgangspunkt i de kompetencekrav, som fremgår i Bekendtgørelsen om kompetencekrav til personer, der yder rådgivning om visse investeringsprodukter. Finanstilsynet kender løsningen og giver udtryk for, at de anser den for dækkende i forhold til lovgivningen.

 

Læs mere om lovkrav på området i bekendtgørelserne og de tilhørende vejledninger

Tine Hansen

Vil du høre mere?

Tine Hansen

Projekt, planlægning & support

8993 3324

tha@finansudd.dk