Få noget nyt på CV'et hvert år

Susanne Riis deler ud af sine erfaringer med ledelse og betydningen af hele tiden at udvikle sig
”Det er simpelthen nødvendigt, uanset hvor travlt, du har.” Susanne Riis har erfaret, hvor værdifuldt det er, at du som leder hele tiden udvikler dig - og motiverer dine medarbejdere til at gøre det samme.

Hvad: Vi taler om ledelse med Susanne Riis, der har mange års ledererfaring fra finanssektoren

Hvorfor: Fordi Susanne Riis har et klart budskab til andre ledere i sektoren om, hvorfor det er så vigtigt at blive ved med at udvikle sig – også som leder.

 

Hvilken betydning har den digitale udvikling for ledelsesopgaven?

Den har kæmpestor betydning. Forandringsledelse og digitalisering er to discipliner, du som leder skal mestre i dag. Digitalisering ændrer kundernes adfærd, og det ændrer den opgave, medarbejderne har. Markedet forandrer sig, og det gør kundernes forventninger også. De forventer en effektiv, digital betjening. Den konstante forandring af opgaver er noget, medarbejderne skal arbejde med i hverdagen. Som leder skal du forstå, hvad der sker, og hvad det betyder for medarbejderne, for kunderne, for organisationen – og for den måde, du er leder på.

"Forandringsledelse og digitalisering er to discipliner, du som leder skal mestre i dag. Digitalisering ændrer kundernes adfærd, og det ændrer den opgave, medarbejderne har."

Jeg har i mange år arbejdet med et mantra om at få noget nyt på CV’et hvert år. Det bliver endnu vigtigere i fremtiden, fordi du udvider din horisont, bliver forandringsparat som leder og bliver bedre til at inspirere andre – og det gælder både medarbejdere og ledere. Det er simpelthen nødvendigt, uanset hvor travlt, du har.

Den udvikling skal du som leder motivere, og du skal turde skubbe lidt på. Du skal tage en dialog med dine medarbejdere om, hvor de vil hen, og hvordan de kommer den rigtige vej.

 

Hvilken betydning har uddannelser og kurser gjort for dig?

Det har gjort en kæmpe forskel. Som leder skal du være idérig, og du skal motivere – og det er bare meget lettere, hvis du selv bliver inspireret. Det er jeg i høj grad blevet gennem uddannelse. For det er jo sådan, at når du uddanner dig og lærer nyt, så finder du ud af at din horisont bliver udvidet. Dét er ret motiverende.

Derfor synes jeg også, det er så vigtigt, at du som leder motiverer dine medarbejder til at lære nyt. Nogle gange tager jeg hele flokken afsted på uddannelse sammen, for det er en virkelig god vej til at få et endnu bedre team. I får et fælles referencepunkt og finder ud af, at I kan ting sammen, som I ikke kan hver for sig.

 

Hvad er god ledelse?

Det er mange ting. Det er ikke nemt at være leder i dag. Forudsætningerne ændrer sig konstant, du er selv involveret i opgaver og projekter, samtidig skal du sikre resultaterne skabes via andre. Det er altid mange discipliner på én gang. Så du skal kunne lide at have rigtig mange bolde i luften.

"Hvis du er ny i et lederjob, er det en rigtig god idé, at du gør dig nogle ret konkrete tanker om, hvad du skal nå i de første 100 dage."

Hvis du er ny i et lederjob, er det en rigtig god idé, at du gør dig nogle ret konkrete tanker om, hvad du skal nå i de første 100 dage. Det er et gammelt CEO-trick, men det gælder for ledere på alle niveauer. Hvis du ved det, kan du – når du har talt med alle medarbejdere og har dannet dig et overblik - sætte en retning. Det betyder også, at du kan være tydelig omkring, hvad du forventer der skal opnås af resultater.

Kommunikation er også helt centralt. Du kan ikke over-kommunikere som leder. Du skal være meget tydelig i din kommunikation og meget gerne gentage dine budskaber på mange forskellige måder. Så holder du hele tiden retningen og sikrer forståelse blandt alle.

Derudover er det dit ansvar at få teamet til at fungere. Derfor skal du bruge energi på at lære folk at kende. Arbejdsliv og privatliv flyder mere og mere sammen, så du skal som leder også mestre at se det hele menneske. Uden at gå ind over den private grænse. Det er en hårfin balance, som du som leder har ansvaret for at mestre.

 

Har du tre gode råd til lederen?

Jeg har fire:

  • Du skal tro på dig selv.
  • Du skal se det hele menneske.
  • Du skal kunne delegere ansvaret og give slip
  • Og måske det allervigtigste: Du skal sikre, at dine teams fungerer. Min erfaring har lært mig, at når I kan arbejde sammen i teamet, så får I både større medarbejderglæde og bedre resultater. Så det kan ikke undervurderes.

Sådan kender vi Susanne Riis

Susanne Riis inviterede i 2021 sine ledergruppe på cirka 30 personer på kurset Forandringsledelse og digital omstilling på Finanssektorens Uddannelsescenter. På kurset får du som leder indblik i, hvordan den digitale udvikling forandrer ledelsesopgaven – og hvilke muligheder det giver for kunder, medarbejdere og forretningen.

Artiklen er skrevet den 11. oktober 2021. Susanne Riis blev den 8. august 2022 ansat som chefkonsulent hos Finansektorens Uddannelsescenter.

 

Kurset er gratis, når du søger via Finanskompetencepuljen

 

Seneste nyheder fra FU

Talentudvikling: 4. april 2024

Strategisk vigtigt generationsskifte

Læringskultur: 2. april 2024

I GrønlandsBANKEN lever læringskulturen

Databeskyttelse: 22. marts 2024

Ny onlineuddannelse om databeskyttelse

Investering: 1. marts 2024

Ny uddannelse: Simple investeringsprodukter