Broager Sparekasse og Totalbanken er frontrunners

Direktørerne for Totalbanken og Broager Sparekasse har sat læringskultur på dagsordenen.
”Hele humlen er, at vi ønsker, at vores medarbejdere hele tiden skal udvikle sig, så de passer til de opgaver, der ligger i morgen.”

Sådan siger tillidsrepræsentant i Broager Sparekasse, Trine Johannsen Beck, om baggrunden for, at sparekassen har kastet sig ud i pilotprojektet ”Mindset for fremtidens kompetenceudvikling” som er søsat af Finanssektorens Uddannelsescenter og Finansforbundet.

Udover Broager Sparekasse er Totalbanken med i piloten.

Kort fortalt handler det hele om at blive klogere på den læring, der hele tiden foregår i hverdagen. Tidligere kaldte man det mere strukturerede arbejde med den læring ”mesterlære” eller ”sidemandsoplæring”. Nu taler man om organisationens læringskultur.

Både Broager Sparekasse og Totalbanken har valgt at involvere alle medarbejdere i projektet. 

Bliv klogere på alt om læring i organisationer

Det er mit håb, at ønsket om udvikling kommer nedefra. At medarbejderne får noget gejst og er interesserede i, hvordan vi gør tingene mere effektivt end tidligere.

Udvikling nedefra

Før projektet, var det langt fra læringskultur, der stjal overskrifterne i Broager Sparekasse, og så alligevel...

Ifølge bankdirektør Lars Christensen var effektivisering, opkvalificering og kompetenceudvikling af medarbejdere højt på dagsordenen:

”Konstant udvikling af medarbejdere er et must for at følge med i fremtidens finanssektor. Derfor passer projektet rigtigt godt ind i den situation vi står i lige nu,” siger Lars Christensen og fortsætter:

”Mange arbejdsopgaver bliver automatiseret. Det betyder, at vi skal finde nyt arbejde til de berørte medarbejdere - og det kræver stor forandringsvillighed.”

Drømmescenariet i Broager Sparekasse er, at effektiviseringerne bliver brugt positivt hele vejen rundt. At alle medarbejdere er proaktive, oppe på dupperne og har et mindset, så de siger ”Nu forsvinder den her lille del af mit arbejde. Hvad kan jeg så finde i stedet for? 

Derfor har vi valgt at inddrage hele organisationen. Det er mit håb, at ønsket om udvikling kommer nedefra. At medarbejderne får noget gejst og er interesserede i, hvordan vi gør tingene mere effektivt end tidligere. Det hjælper det her projekt os med,” siger Lars Christensen.  

Kulturen i hverdagen

I Totalbanken krævede det ikke meget betænkningstid, før bankdirektør Ivan Sløk takkede ja tak til at være med i projektet:

”Det er et spændende projekt, og det passer som fod i hose ned i det, vi har drøftet igennem flere år i banken, og som er et evigt dilemma: Hvordan vi får delt viden på tværs af filialerne?” siger han og fortsætter:

”Vi formidler viden internt i afdelingerne, men på tværs af afdelingerne, der er vi ikke helt så gode til at få spredt de gode ideer. Det handler om vores kultur i hverdagen, og projektet kan lige netop hjælpe os med at arbejde med at udvikle den kultur.”

Ideelt er projektet med til at give en større respekt for det, vi kan hver især og samtidig give os et løft hele vejen rundt. Det er en kæmpestor opgave, men det er sundt, og det er tiltrængt

 

Tillidsrepræsentant i Totalbanken, Gitte Stentebjerg, ser især projektets fokus på at forankre forandringerne blandt medarbejderne som en styrke. 

”Ideelt er projektet med til at give en større respekt for det, vi kan hver især og samtidig give os et løft hele vejen rundt. Det er en kæmpestor opgave, men det er sundt, og det er tiltrængt. Jeg håber på, at vi med projektet får skabt en større interesse for at kompetenceudvikle sig selv. Det får vi brug for i fremtiden. 

”Vi kan jo rigtig godt lide dem, vi har ansat”

Projektets fokus på, at forandringerne skal være relevante fra medarbejdernes perspektiv, bliver også fremhævet af tillidsrepræsentant i Broager Sparekasse, Trine Johannsen Beck.

”Læring og kompetenceudvikling bygger jo bro mellem der, hvor medarbejderne er nu, og der, hvor de skal hen i takt med, at kravene til medarbejderne i den finansielle sektor ændrer sig, siger hun og fortsætter:

”Lige nu handler det om, at vi følger med udviklingen, at vi bliver klædt på til opgaverne. Det handler jo i høj grad om læring og det mindset, man har. Vi er med i projektet for medarbejdernes skyld, for vi kan jo rigtig godt lide dem, vi har ansat.”

 

Broager Sparekasse og Totalbanken er frontrunners, når de gennem projektet sætter arbejdet med læringskultur højt dagsordenen. 

Læringskultur kommer på dagsordenen alle steder

Udgangspunktet for Broager Sparekasse og Totalbankens deltagelse i projektet er forskelligt. Men det understreger netop potentialet, siger adm. direktør på Finanssektorens Uddannelsescenter, Søren Laursen.

”Læringskulturen er en underliggende driver for alt det, vi foretager os til dagligt i organisationen. Vores sektor er i konstant forandring, og ved at arbejde målrettet med læringskulturen opnår organisationerne, at de er parate. Uanset hvilken udfordring, de står overfor, ”siger han og fortsætter:

”Broager Sparekasse og Totalbanken er frontrunners, når de gennem projektet sætter arbejdet med læringskultur højt dagsordenen. Jeg er ikke i tvivl om, at en stærk læringskultur bliver et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden.”

For Helene Wallentin Nickø, chefkonsulent på FU og drivkraft bag projektet, er det en vigtig pointe, at Broager Sparekasse og Totalbankens har forskellige indgangsvinkler og ønsker for at deltage i projektet.: 

"Når man vil skabe en stærk og dynamisk læringskultur, så findes der ikke en one size fits all”. I stedet giver det her projekt émuligheden for at rette fokus lige præcis dér, hvor det største potentiale ligger lige præcis i din virksomhed." 

Vil du høre mere om projektet? Så kontakt projektleder og chefkonsulent indenfor organisatorisk læring Helene Wallentin Nickø, eller administrerende direktør ved Finanssektorens Uddannelsescenter Søren Laursen. 

Søren Laursen
Søren Laursen
Administrerende direktør
+45 8993 3340
+45 2269 8381
Kontakt Søren her
Helene Wallentin Nickø
Helene Wallentin Nickø
Chefkonsulent og specialist i organisatorisk læring
+45 8993 3339
+45 2235 2759
Kontakt Helene her


Se alle nyheder

o O o

Seneste nyheder fra FU