Alle skal være med til at bekæmpe hvidvask

I Broager Sparekasse er det lykkes Lars Christensen og hans kolleger at få hele organisationen med i bekæmpelsen af hvidvask.
Hvis pengeinstitutterne skal lykkes med bekæmpelse af hvidvask, skal hele organisationen med. Ellers vinder de professionelle kriminelle.

De kriminelle er så dygtige, at det simpelthen ikke er nok, at det blot er dem med "hvidvask" eller "AML" i titlen, der bekæmper dem.  

Hele organisationen skal med.  

Benyt anledningen til god dialog

I Broager Sparekasse er de lykkes med at få hele organisationen med. Det betyder blandt andet, at de kan udnytte kundekontakten proaktivt, når de indhenter hvidvaskoplysninger. 

"Vi skal selvfølgelig altid overholde lovgivningen. Det betyder nogle gange, at vi skal have fat i kunderne en ekstra gang. Derfor har vi fokus på at udnytte kontakten til kunderne optimalt – også når hvidvask er anledningen til at kontakte dem," siger Lars Christensen, der er direktør i Broager Sparekasse.  

Erfaringen viser, at det er nemmere at tage samtalen og få indhentet oplysninger, hvis man starter et andet sted end hvidvask. 

"Når vi skal i kontakt med en kunde om et hvidvaskspørgsmål, starter vi altid med at undersøge, om der er noget andet, kunden har brug for. F.eks. omlægning af lån, indskud på pension eller måske lån til energiforbedring af bolig. På den måde slår vi to fluer med ét smæk," siger Lars Christensen. 

"Opgaven forsvinder ikke. Når vi samarbejder om den, undgår vi at bruge flere ressourcer end højst nødvendigt."


Mette Køcks, chefkonsulent

Kampen er tabt uden organisationen 

Det er enormt vigtigt, at hele organisationen er med i kampen mod hvidvask. Ellers kan pengeinstitutterne ikke vinde kampen mod de kriminelle, understreger Mette Køcks. Hun er chefkonsulent på Finanssektorens Uddannelsescenter og idékvinde bag en temadag om netop dét emne. 

Hun fortæller, at pengeinstitutterne efterhånden har godt styr på deres organisering, risikovurdering, uddannelse af medarbejdere, kontrol-setup og alt det andet, der vedrører AML. Men: 

"I en del institutter er det stadig en udfordring at få hele organisationen med – og vi har simpelthen brug for at få ændret perspektivet. Alle medarbejdere i pengeinstitutterne har en vigtig rolle i at bekæmpe hvidvask og terrorfinansieringOpgaven forsvinder ikke. Når vi samarbejder om den, undgår vi at bruge flere ressourcer end højst nødvendigt."

Trusselsvurdering fra hvidvasksekretariatet 2022

"De mest udbyttegivende kriminalitetsformer i Danmark er skatte- og momskriminalitet, it-økonomisk kriminalitet samt handel med narkotika og doping."

Den nationale risikovurdering af hvidvask 2022 (rapport)

Seneste nyheder fra FU

Talentudvikling: 4. april 2024

Strategisk vigtigt generationsskifte

Læringskultur: 2. april 2024

I GrønlandsBANKEN lever læringskulturen

Databeskyttelse: 22. marts 2024

Ny onlineuddannelse om databeskyttelse

Investering: 1. marts 2024

Ny uddannelse: Simple investeringsprodukter