Boligseminar med grønt drys

"Vi får en lavere rente end i dag. Men vi kommer ikke tilbage på samme lave niveau som tidligere. 30-årig fast med en kuponrente på 1% – det er fortid." Sådan lød spådommen om renten fra chefanalytiker og boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann på årets boligseminar.
Menuen er spækket med lækkerier fra alle hjørner af boligmarkedet, når det årlige boligseminar løber af stablen. I år var det hele garneret med grønt.

Når der bliver kaldt til boligseminar, strømmer boligentusiaster fra nær og fjern til Skanderborg.

Boligskatter, tvangsauktioner, renteniveau, kreditlempelser, garantiordninger og hvad metaverset kommer til at betyde for kundernes krav til pengeinstitutterne.

Der er altid nok at snakke om, når temperaturen skal tages på boligmarkedet. I år var ingen undtagelse.

"Det er det bedste boligseminar nogensinde! Med en række dygtige eksperter, der virkelig har fingeren på pulsen og ved, hvad der sker. Netværksdelen fungerer også virkelig godt. Det betyder meget for deltagerne, at de er sammen på den måde – både med dem, de kender, og dem, de ikke har mødt. Det giver masser af positiv energi," siger Anette Ravnested, der er chefkonsulent på FU, boligekspert og står i spidsen for seminaret.

Arbejdsgruppen er central for succes

Boligseminaret bliver udviklet og planlagt i tæt samarbejde med en arbejdsgruppe, hvor der sidder boligeksperter fra en række pengeinstitutter.

"Det er så vigtigt at have arbejdsgruppen. De tager ejerskab og sikrer aktualitet og relevans," siger Anette Ravnested og fortsætter:

"På boligseminaret bliver deltagerne bekræftet i, hvad de skal hjem og arbejde med. I år var der stort fokus på bæredygtighed og den grønne linje – nu har deltagerne fået konkret faglig indsigt og inspiration til, hvad de skal have implementeret og arbejde videre med. På boligseminaret har de en helt særlig mulighed for at komme tæt på beslutningstagere og stille spørgsmål direkte."

"Vi ser ikke en krise, men en korrektion. Når det er sagt, er der ikke meget at juble over i 2023."

 

Direktør Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter, om udviklingen i boligpriserne

Minimumsstandard på vej

Når Finans Danmark fortæller, hvad der fylder hos dem på boligområdet, bliver der spidset ører og taget notater.

Direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering hos Finans Danmark (FIDA), Peter Jayaswal, kom under overskriften "Status og nyt fra Finans Danmark" vidt omkring. Men den grønne dagsorden slår taktstokken.

Peter Jayaswal gav bl.a. en status på den kommende re-kalibrering af alle energimærkninger i EU.

"At der kommer minimumsstandarder for energimærkning, tror jeg, er ret sikkert. Alle har en interesse i det. Vi skal have løftet de her ejendomme, men hvordan? Spørgsmålet er, hvor ansvaret ligger, og hvad det kommer til at betyde for bygningsejerne," sagde han.

Det ser FIDA på – bl.a. sammen med Landdistrikternes Fællesråd. For der ér regionale forskelle boligers energimærkning og ”klart et geografisk aspekt”.

Der var både tid til store smil, netværk og fagligt fælleskab på årets boligseminar.

Varmekilder er hot

Peter Jayaswal gav også en status på "Fyr dit fyr"-kampagnen. Her er FIDA gået sammen med regeringen i et partnerskab, der skal sikre billig finansiering til de danskere, der vil udskifte oliefyret med en grønnere varmekilde.

Antallet af spørgsmål fra salen tydede på, at det er et varmt emne, særligt med fokus på hvordan tinglysningen skal fungere i praksis. Hvad der er knap så varmt, er brugen af den ordning, der giver statsgaranti på boliglån i yderdistrikterne. Én statsgaranti blev givet i det første halve år af ordningens levetid.

"Ordningen vi ikke vidste, vi havde brug for," kaldte Peter Jayaswal den med et glimt i øjet.

"I er nødt til at møde kunderne der, hvor de er. Hvis kunderne gerne vil have boligrådgivning i metaverset, skal I være der."

CSO Jakob Søderberg, SyngergiXR, om nye teknologiers betydning for pengeinstitutterne

Lavere rente på vej

Chefanalytiker og boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit, spåede i sin makroøkonomiske vejrudsigt om renten.

"Vi får en lavere rente end i dag. Men vi kommer ikke tilbage på samme lave niveau som tidligere. 30-årig fast med en kuponrente på 1% – det er fortid," sagde hun.

Der er ifølge Lise Nytoft Bergmann tre grunde til, at renten vil falde:

  • Demografiske ændringer – flere ældre og færre unge. Ældre sparer mere op end unge – og når man har en opsparing, efterspørger man ikke penge. Derfor falder prisen.
  • "Aftagende produktivitetsvækst" – vi gør til hurtigere, smartere og billigere. De lavthængende frugter ved globalisering ér høstet, og det kan man se på kurven for produktivitetsvækst. Det betyder noget for virksomhedernes indtjening og dermed aktierne. Stiger de ikke, som vi har været vant til de sidste 50 år, vil vi spare mere op.
  • Stigende ulighed. Når man samler rigdom på færre mennesker, bliver den samlede opsparing større.

Én ting trækker dog ifølge Lise Nytoft Bergmann i den modsatte retning:

  • Større offentlig gæld trækker renten op. Der har været stigende gæld i mange lande. Derudover stiller den grønne omstilling store krav – også til den offentlige sektor. Fjernvarme, vindmøller, kystsikring m.v. – en stor del af regningen havner hos det offentlige. Derudover koster den militære oprustning, vi ser lige nu.

Grønnere boliger i landdistrikter

Udspil med 13 forslag til at gøre boligmassen i landdistrikterne grønnere.

Læs mere https://finansdanmark.dk/media/gjmpbrax/landdistriktsudspil-2023.pdf
Anette Ravnested

Tag fat i Anette, hvis du vil være med i planlægning af næste års boligseminar

Anette Ravnested

Bolig, kredit & erhverv

8993 3272

ara@finansudd.dk

Seneste nyheder fra FU

Cybersikkerhed: 21. oktober 2024

DORA kommer – vær klar

Hvidvask: 11. oktober 2024

En galakse af svindel

AI: 20. september 2024

Forretningsprocesser på hovedet

Investering: 16. september 2024

Løbende læring om simple investeringsprodukter

Pension: 29. august 2024

”Jeg blev bare meget dygtigere”

Læringskultur: 19. august 2024

Klumme: Læring med kroppen først