”Det kan flytte forretningen helt vildt”

Det skræddersyede lederforløb i Sparekassen Danmark handler i højere grad om at arbejde sammen om ledelsesmæssige problemstillinger, end det handler om egentlig lederuddannelse. Holdet bag forløbet er: Direktør Jan Skov, HR-udviklingschef Mettesofia Esbensen, HR-direktør Claus Johansen, direktør Lars Thomsen og direktør, Kim Mouritsen.
Et storstilet forløb for alle ledere er en del af fundamentet for fremtidens Sparekassen Danmark. En investering, som uden tvivl bliver tjent hjem ”mange gange”, siger direktør Jan Skov.

I Sparekassen Danmark er alle ledere, fra regionsdirektører til gruppeledere, med på et lederforløb, der tjener tre formål: At gøre lederne bedre til ledelse. At skabe relationer. Og at implementere strategien.

"Lederne i Sparekassen Danmark er helt afgørende for den måde, vi driver forretning på. For det er dem, der skal sikre, at ting fungerer, og at folk trives ude lokalt," siger direktør i Sparekassen Danmark, Jan Skov.

Det er ikke nyt, understreger han. Men der er ingen tvivl om, at både en fusion i 2021 (hvor Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel gik sammen) og en ny strategi i 2022 har sat fornyet spot på ledernes rolle.

Implementeringen af strategien er tæt integreret med lederforløbet. Sparekassens strategi er groet nedefra, og mange deltagere på lederforløbet har også været med til at skabe strategien. Nu skal de være med til at føre den ud i livet, siger Jan Skov:

"Forløbet understøtter vores strategi – det sikrer, at den kommer til at leve. Derfor ser vi forløbet som en investering, og jeg er sikker på, vi får den tjent hjem mange gange. For vi ved, at sådan en indsats gør en forskel."

Sådan har de gjort i Sparekassen Danmark


Skræddersyet forløb for alle ledere er med til at sikre, at strategien lever.

Vinderkultur i Sparekassen Danmark Vinderkultur i Sparekassen Danmark

Det ideelle forløb

Finanssektorens Uddannelsescenter er med som læringspartner og har været tæt på forløbet, siden de første streger blev tegnet. Ifølge Pernille Bech Hansen, chefkonsulent på FU, er Sparekassen Danmark gået all in:

"Det er meget tæt på at være det ideelle forløb. Især fordi direktionen går forrest, sætter retningen og skaber nogle ambitiøse rammer."

Deltagerne kommer også omkring emner og teori, de ville kunne møde på en "almindelig" uddannelse. Men ved at lave en skræddersyet løsning, handler forløbet i høj grad om Sparekassen Danmarks virkelighed og forretning, siger Pernille Bech Hansen:

"Det handler egentlig ikke om at give dem en lederuddannelse. Det handler om, at de arbejder sammen om de ledelsesmæssige problemstillinger, de har."

"Det handler egentlig ikke om at give dem en lederuddannelse. Det handler om, at de arbejder sammen om de ledelsesmæssige problemstillinger, de har."

- Pernille Bech Hansen, chefkonsulent hos FU

Deling af muligheder

Det er nu engang lettere at arbejde sammen, når man kender hinanden rigtig godt. Derfor er relationerne på tværs af de 1.280 medarbejdere og 58 afdelinger i fokus.

"Vi er en helt ny sparekasse, så forløbet handler også om at få en fælles kultur. At vi arbejder med værdierne og samspillet og lærer hinanden at kende," siger direktør Lars Thomsen og fortsætter:

"Når vi kender hinanden, får vi bedre netværk, hvor vi kan drøfte de daglige udfordringer og muligheder. På den måde får vi også en mere naturlig indgang til at give hinanden gode idéer."

Derfor giver det også mening med et forløb skræddersyet til Sparekassen Danmark.

"Vi tager det bedste fra begge verdener: FU's erfaring og teori i kombination med vores ambitioner og særkende. Det har vi skala til i dag – og det er stærkt."

Kæmpe forskel for kerneforretningen 

Jan Skov er ikke i tvivl om, at investeringen i lederforløbet kommer til at gøre en kæmpe forskel – også for kerneforretningen.

"Det kan flytte vores forretning helt vildt. Det kan flytte den, så den bliver lokalforankret for alvor. Så vi for alvor får åbnet op for de uanede muligheder, der er i vores decentrale struktur og den store grad af lokal beslutningskraft," siger han.

De visioner er Lars Thomsen enig i:

"Vi bygger en sparekasse, som står for noget andet end vores primære konkurrenter, men som samtidigt har skalaen til at følge med. Den historie skal vi alle sammen ud at fortælle nu. Historien om os, om at vi er sat i verden for at kanalisere penge tilbage til det samfund, vi er en del af samtidig med, at vi trimmer og styrker forretningen," siger han og understreger:

"Her spiller lederne en afgørende rolle – og den rolle bliver de klædt på til på det her forløb."

Pernille Bech Hansen

Vil du høre mere?

Pernille Bech Hansen

Ledelse, salg & strategi

+45 8993 3352

pbh@finansudd.dk

Seneste nyheder fra FU

Investering: 21. februar 2023

Bliv klog på krypto

E-learning: 20. januar 2023

Viden om bæredygtighed topper listen