Kompleks branche stiller store krav til rådgiverne

De store landbrug er komplekse millionforretninger. Det kræver stærk rådgivning - men det er svært for pengeinstitutterne at rekruttere.
Landmænd anno 2022 stiller store krav. Til gengæld er det kunder, der driver store og professionelle virksomheder med komplekse forretningsmuligheder. Men landbrugsrådgivere er svære at rekruttere.

Millionforretninger i en branche i konstant udvikling både indenfor landets grænser og på eksportmarkederne. Store og komplekse kunder, hvor hele produktpaletten skal bringes i spil. Det bør være en lækkerbisken for de fleste rådgivere med ambitioner.

"Landmændene – ikke mindst de unge – er knaldhamrende dygtige. Så for os som pengeinstitutter er det ekstremt vigtigt at have kompetencerne," siger adm. dir. Per Sønderup, Sparekassen Danmark, om landbrugsrådgiverne.

Men på trods af alle fordelene er det svært at rekruttere nye landbrugsrådgivere. Det viser en rundspørge, Finanssektorens Uddannelsescenter har lavet blandt nogle af de pengeinstitutter, der er størst indenfor landbruget.

"Det er svært for pengeinstitutterne at rekruttere de rigtige rådgivere – de, der brænder for området," siger Bent Erichsen, der er afdelingschef i Bolig, Kredit og Erhverv på Finanssektorens Uddannelsescenter og fortsætter:

"Det er en reel udfordring. For mange af pengeinstitutterne er tæt knyttet til landbruget, og det er kæmpestore porteføljer, vi taler om. Derfor er det essentielt, at institutterne har kompetente rådgivere, der vil og kan landbruget".

 

"Du skal vide alt, når du er i landbrug"

En af dem, der nikker genkendende til problemet, er Per Sønderup, der er adm. direktør i Sparekassen Danmark.

"Det er svært at tiltrække landbrugsrådgivere. Vi har nok sovet i timen, og derfor er det lidt af en velbevaret hemmelighed, hvor spændende et job, det er," siger han.

De store landbrug er komplekse millionforretninger. Det kræver rådgivere, der kender erhvervet til bunds – og det tager mange år at blive en god landbrugsrådgiver.

"Det er en af de jobfunktioner, der er mest komplicerede. Så det tager tid, før du virkelig kan rådgive om landbrug," siger Per Sønderup og fortsætter:

"Landmændene – ikke mindst de unge - er knaldhamrende dygtige. Så for os som pengeinstitutter er det ekstremt vigtigt at have kompetencerne. For hvis vi sender en rådgiver, der ikke er toptunet, vil de ikke se os igen. Du skal vide alt, når du er i landbrug."

Flere indgange

Grundet kompleksiteten i jobbet tænker pengeinstitutterne alternativt, når de skal rekruttere.

"På grund af kompleksiteten i forretningen er landbrug et af de få områder, hvor det er svært at rekruttere internt. Mange landbrugsrådgivere har ikke bankbaggrund. De er akademikere med landbrugsbaggrund, landmænd direkte fra landbrugsskolen, jordbrugsøkonomer, landbrugsteknikere eller andet," siger Bent Erichsen og fortsætter:

"De pengeinstitutter, der har en fødekæde på landbrugsområdet, lærer medarbejdere med landbrugsbaggrund bank. Fordi det er en kortere vej end at lære en bankrådgiver landbrug."

Mangler I (også) landsbrugsrådgivere?

Kan du genkende udfordringerne med at rekruttere de rigtige landbrugsrådgivere? Vi vil meget gerne i dialog med dig om, hvad vi på Finanssektorens Uddannelsescenter kan bidrage med for at løse dem. Så vil vi meget gerne høre fra dig! 

Bent Erichsen

Vil du høre mere?

Bent Erichsen

Bolig, kredit & erhverv

+45 8993 3370

ber@finansudd.dk

Seneste nyheder fra FU

Organisationsudvikling: 26. maj 2023

Implementering: Hvor svært kan det være?

Generalforsamling: 12. maj 2023

Generalforsamling 2023

Bolig: 1. maj 2023

Boligseminar med grønt drys

Bestyrelse: 20. april 2023

Stor opgave for de nye bestyrelsesmedlemmer