Fynsk filialdirektør ser masser af værdi i lokal vækst

Peter Hassø Andersen er en erfaren økosystemfacilitator, og for ham handler lokal vækst om at tænke langsigtet. ”Det handler om at få prøvet nogle ting af. Prøv ti forskellige ting og se, om det virker. Kast det væk, som ikke gør.”
”Hvis handelslivet, de erhvervsdrivende og borgerne oplever vækst og udvikling, så er det en succes – også for sparekassen,” siger erfaren økosystemfacilitator.

Peter Hassø Andersen er filialdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn – og så er han økosystemfacilitator med tre år på bagen. Han var med på et af de første hold, og han arbejder stadig med en økosystemfacilitators mindset.

Det gælder i sparekassen, og det gælder i hans rolle som formand for Langeskov Handelsstandsforening.

”Hvis handelslivet, de erhvervsdrivende og borgerne oplever vækst og udvikling, så er det en succes – også for sparekassen,” siger Peter Hassø Andersen.

Det er ikke altid, at projekterne har en direkte forbindelse til sparekassen, men Peter er stadig motiveret. Han kan se gevinsten.

”Jeg kører ikke hjem fra et bestyrelsesmøde i handelsstandsforeningen med en masse nye forretninger. Men jeg gør min indflydelse gældende og er en del af forandringen – og så kommer forretningerne afledt af den vækst og udvikling, som forandringerne bidrager til.”

Tænk langsigtet

I Langeskov er ønskescenariet, at der ikke er ét eneste tomt butikslokale i byen. Det er en af de ting, der altid er fokus på for bestyrelsen i handelsstandsforeningen.

”Langeskov Handel har historisk haft stort fokus på at holde en række arrangementer, som kan bidrage til et rigt lokalliv – musik på torvet, open by night, fastelavn og så videre. Det er positivt, men vi skal primært sikre, at vi får de få, tomme lokaler lejet ud. Det skaber en selvforstærkende effekt,” siger Peter Hassø Andersen.

For Peter Hassø Andersen handler det nemlig ikke kun om ”hurtige løsninger”. Som økosystemfacilitator har han fokus på at skabe værdi for foreningens medlemmer på den lange bane.

”Vores målsætning er langsigtet. Det handler om at gøre Langeskov mere attraktiv for nye erhvervsdrivende. Hvis vi som sparekasse kan være en medvirkende faktor for at nå dét mål, er det en succes for os.”

”Det handler om at få prøvet nogle ting af. Prøv ti forskellige ting og se, om det virker. Kast det væk, som ikke gør.”

- Peter Hassø Andersen

Fart på faciliteringen

Filialdirektøren har prøvet det før.

Som nyomvendt økosystemfacilitator flyttede Peter Hassø Andersen for et par år siden delvist sin arbejdsplads ud i et kontorfællesskab i det lokale forsamlingshus i landsbyen Morud på Nordfyn.

Han skulle have liv i det lokale netværk med sparekassen som omdrejningspunkt og ville derfor være synlig i lokalområdet.

Det betalte sig. Peter Hassø Andersen fik fart på med et større netværk og nye forretninger.

I dag er han filialdirektør i sparekassens afdeling i Nyborg og Langeskov, og han er derfor blevet nødt til at flytte ud af det lille kontorfællesskab. Men projektet kører videre uden Peter:

”Det lever stadig i bedste velgående. Jeg holder stadig møder i kontorfællesskabet, og vi har lige haft et arrangement i vores afdeling i Odense, hvor vi har trukket i netværket derfra.”

Prøv 10 ting af

Som økosystemfacilitator bliver man uddannet til at skabe lokal vækst. Man lærer at facilitere netværk, bygge relationer, se mulighederne i lokalområdet – og så føre dem ud i livet.

Det kræver en anden tankegang, end man er vant til fra sektoren, siger Peter Hassø Andersen:

”Det handler om at få prøvet nogle ting af. Prøv ti forskellige ting og se, om det virker. Kast det væk, som ikke gør.”

Peter Hassø Andersen er ikke i tvivl om, at den tankegang høster lokal vækst.

Lars Munch Svendsen

Vil du vide mere om at være økosystemfacilitator?

Lars Munch Svendsen

Ledelse, salg & strategi

8993 3299

lms@finansudd.dk

Muligheder i Finanskompetencepuljen

FU har en række forløb i Finanskompetencepuljen. Gratis kompetenceudvikling til dig, der arbejder i sektoren.

Læs mere Finanskompetencepuljen

Seneste nyheder fra FU

KundeBenchmark: 3. juni 2024

Kundetilfredshed er meget mere end et tal

FU: 27. maj 2024

Bedrifter og byggeplaner

Talentudvikling: 4. april 2024

Strategisk vigtigt generationsskifte