Klassisk bankmand omvendt til økosystemfacilitator

Peter Hassø Andersen, souschef i Sparekassen Sjælland-Fyn, er en af Danmarks første økosystemfacilitatorer. Lokal tilstedeværelse i kontorfællesskabet i Morud har både skabt netværk og nye forretninger.

Peter Hassø Andersen er nu filialdirektør hos Sparekassen Sjælland-Fyn i Nyborg & Langeskov/ opdateret 1/7-21

Souschef Peter Hassø Andersen lagde skeptisk fra land, da han som en af de allerførste meldte sig til uddannelsen Økosystemfacilitator. Men han blev omvendt – og det gav nye forretninger.

”Jeg kan se, at jeg begynder at få succes, selvom jeg ikke kan sætte to streger under. Det er ærlig talt lang tid siden, jeg har deltaget i så brugbart og udbytterigt et forløb.”

Sådan siger Peter Hassø Andersen, souschef i Sparekassen Sjælland-Fyn i Dalum. Han var med på et af de første hold på uddannelsen Økosystemfacilitator på Finanssektorens Uddannelsescenter.

Uddannelsens mål er at give deltagerne værktøjer og inspiration til, hvordan de som bank eller sparekasse kan indtage en ny rolle i deres lokalmiljø. En rolle som facilitator for det lokale økosystem, hvor det lokale pengeinstitut bidrager til at skabe lokal vækst og udvikling gennem netværk.

Mere end det man kan regne sig til

Den tilgang har vist sig at fungere for Peter Hassø Andersen.

Han er ellers med egne ord en ”klassisk bankmand”, der tror på det, man kan regne sig frem til. Så han lagde skeptisk fra land – for hvad betød det overhovedet at være facilitator for det lokale økosystem?

Uddannelsen til økosystemfacilitator er gratis, når du søger via Finanskompetencepuljen

Netværk ned på bundlinjen

For Peter Hassø Andersen startede det med, at han begyndte at tænke lokal tilstedeværelse på en ny måde.

"Jeg har fået en masse relationer, et langt større netværk, og jeg har fået større relevans i netværket. Jeg har helt konkret lavet nye forretninger – og alt det er egentlig et resultat af, at vi er til stede."

Den lille by Morud ligger cirka 20 km. fra Dalum. Her er der ingen bank, men til gengæld er der et kontorfællesskab i det lokale forsamlingshus. Her fik Peter en plads – og det at souschefen fra den lokale sparekasse var at finde i det lokale forsamlingshus, blev en stor succes. Også på bundlinjen, fortæller Peter Hassø Andersen:

”Jeg deler kontorpladsen med en kollega. Sammen med gode samarbejdspartnere fik vi stablet en temaaften om finansiering af erhverv på benene. Så kom der virkelig fart på. Jeg har fået en masse relationer, et langt større netværk, og jeg har fået større relevans i netværket. Jeg har helt konkret lavet nye forretninger – og alt det er egentlig et resultat af, at vi er til stede.”

Lokal succes trods coronastart

Økosystemfacilitator er en helt ny uddannelse, og startskuddet lød i foråret 2020. Trods et forår med udsættelser har masser af lokale initiativer fået liv i år, og Danmark har allerede fået 23 nye økosystemfacilitatorer.

Lars Munch Svendsen, der er afdelingschef for Ledelse, salg & strategi på FU og én af initiativtagerne til uddannelsen, er ikke i tvivl om uddannelsens relevans.

”Mange lokale pengeinstitutter er meget åbne for inspiration til, hvordan de kan differentiere sig og gøre en forskel. Det bliver stadigt vigtigere i den hårde kamp om kunderne,” siger han og fortsætter:

”Skal man sige én positiv ting om corona, er det måske, at pandemien og dens konsekvenser har sat en fed streg under, hvor vigtigt det er, at vi står sammen lokalt i Danmark. Den tanke er kernen i Økosystemfacilitator-uddannelsen. Når det lokale pengeinstitut vil gøre en forskel, er det ikke nok at udskrive en årlig check til den lokale idrætsforening. Det er fint at gøre det – men det kræver noget helt andet at skabe vækst.”

FAKTA: Hvad får du med fra uddannelsen Økosystemfacilitator

  • Du bliver i stand til at arbejde selvstændigt med nye muligheder for vækst i lokalsamfundet
  • Du får metoder til at facilitere udviklingsprocesser, møder og events
  • Du får et idekatalog og en konkret handlingsplan for dit eget pengeinstitut eller afdeling

Husk, at uddannelsen er gratis, når du søger via Finanskompetencepuljen.

Fik du læst…?

Om økosystemfacilitator Christian Holm, filialdirektør i Danske Bank Maribo, hvor der er gang i de lokale hjul? Christian Holm vil finde ud af, hvordan hans bank kan være med til at facilitere vækst i Stege og Nakskov. Her kigger han blandt andet på netværkets betydning: Passion driver økosystemfacilitator

Om økosystemfacilitator Henrik Larsen, filialchef hos Totalbanken i Vissenbjerg, der sammen med to fynske kolleger skaber et netværk for foreninger på tværs af kommunegrænser: Vi vil være en medspiller i den lokale udvikling

Læs også artiklen ”I Svendborg går Andelskassen forrest for at skabe vækst og udvikling” (Ritzau)

Seneste nyheder fra FU

Talentudvikling: 4. april 2024

Strategisk vigtigt generationsskifte

Læringskultur: 2. april 2024

I GrønlandsBANKEN lever læringskulturen

Databeskyttelse: 22. marts 2024

Ny onlineuddannelse om databeskyttelse