Dokumentation vs. kompetenceafklaring

Her kan du læse om forskellene på test som dokumentation og test som kompetenceafklaring. Du kan bruge begge dele til at dokumentere jeres kompetencer over for Finanstilsynet.

Test som dokumentation

Med dokumentation dokumenterer I jeres kompetencer, så det er let at trække en liste, hvis Finanstilsynet kommer på besøg.

  • Dokumenterer jeres kompetencer i forhold til Finanstilsynets krav
  • Test, som man består med 70% rigtige*
  • Maksimalt 3 forsøg
  • Lukker for eventuelt resterende forsøg, når deltageren består et forsøg
  • Oplyser kun om et svar er korrekt eller forkert undervejs i testen *)
  • Virksomheden kan selv trække rapporter som dokumentation overfor Finanstilsynet

*Læs flere facts om vores tilgang til test

Forberedelse og opfølgning på tests

Den hurtigste tilgang ved test som dokumentation med op til tre forsøg er at gennemføre 1. forsøg uden at forberede sig. Hvis man består, er man i mål – og ellers henviser resultatsiden straks til de virtuelle læringsaktiviteter, som deltageren bør gennemgå før sit 2. forsøg. Det er altid muligt også at supplere med fysiske kurser eller samle op på relevante emner via fx webinar.

Testen lukker som udgangspunkt automatisk for eventuelle resterende forsøg, når medarbejderen består, så denne ikke bruger overflødig tid på at forbedre sit resultat.

Alternativt kan I vælge, at jeres medarbejdere skal forberede sig via e-learning og e-bøger før det 1. forsøg. Nogle virksomheder vælger, at deltagerne skal gennemgå et bestemt e-learning-kursus inden en test, og andre giver fri adgang til de læringsaktiviteter, der knytter sig til testens læringsmål.

Du kan træne de lovpligtige prøver

Som forberedelse til de lovpligtige prøver som fx Rød certificering og IDD-efteruddannelsesprøven kan du gennemføre den tilhørende træningsbane, lige så mange gange du vil.

Træningsbanerne er sat op på samme måde som den rigtige test i forhold tid og læringsmål – men naturligvis med nogle andre spørgsmål. Dermed får du en fornemmelse af, hvor meget tid du har. Undervejs får du lærende feedback med de rigtige svar, og på resultatsiden får du direkte links til relevant læring til de læringsmål, som du har svaret forkert på.

Test som kompetenceafklaring og dokumentation

Hvis I ikke alene har fokus på at kunne dokumentere tilstrækkelige kompetencer (som lovgivningen kræver), men også ønsker at skabe yderligere faglig læring, så skal I bruge testen som kompetenceafklaring og dokumentation.

En kompetenceafklaring afklarer jeres kompetencer og giver samtidig en handlingsplan for jeres behov for kompetenceudvikling. Hele processen kan samtidig være jeres dokumentation overfor Finanstilsynet.

  • Afklarer jeres kompetencer i forhold branchens krav
  • Måling – derfor vigtigt at svare 'Ved ikke', hvis man er i tvivl om det rigtige svar for at få et retvisende billede
  • 1 forsøg (evt. som før- og eftermåling)
  • Giver løbende uddybende feedback, hvis man svarer forkert på et spørgsmål, så man lærer af sine fejl
  • Via et branchebenchmark kan I sammenligne jer med andre rådgivere og på tværs af virksomheder
  • FU analyserer virksomhedens behov for læring, og virksomheden får en rapport, som kan bruges til at præsentere resultaterne
  • For at bruge kompetenceafklaringen som dokumentation overfor Finanstilsynet skal I supplere rapporten med en beskrivelse af, hvordan I håndterer eventuelle
    gap.

Bemærk, at for test/kompetenceafklaring på boligområdet (Boligkreditdirektivet) har branchen sammen med FU valgt at lave en supplerende test på et højere niveau end krævet af Finanstilsynet. Det skyldes en oplevelse af, at pengeinstitutterne generelt ønskede, at en rådgiver skal kunne mere, end Finanstilsynet kræver. Derfor er der på dette område både en test til ren dokumentation og en, som primært bruges til kompetenceafklaring (og dokumentation).

Forberedelse og opfølgning på kompetenceafklaringer

Forberedelse tager tid. Ofte er det derfor mest effektivt bare at gå i gang, men der er forskellige måder at forberede sig på – og hvad der er bedst til den enkelte situation, afhænger af mål og formål.

Ved kompetenceafklaringer anbefaler vi, at deltageren går direkte i gang og svarer ærligt uden at gætte for at give et retmæssigt billede af sine kompetencer. Deltageren får straks direkte links til anbefalet læring på resultatsiden, og vi laver en analyse af det samlede behov for læring i den efterfølgende rapport.

Rapportering og dokumentation

I får altid overblik over og analyse af jeres resultater.

Læs mere Rapporter og præsentationsmateriale

Intern kommunikation

Ikke alle lovpligtige krav giver mening for medarbejderne. Derfor er det essentielt, at HR og ledelse lykkes med den interne kommunikation.

Læs mere Intern kommunikation