Er du et ordentligt menneske?

Af chefkonsulent Peter Jensen

I en tid med hastigt stigende kompleksitet og forandringshastighed er det stadig vigtigere at kende og bruge sig selv personligt i lederjobbet. For det ægte følgeskab opnår du sjældent uden at investere i din personlige lederudvikling og uden at være "et ordentligt menneske".

På finanssektorens Master i Ledelse er netop det personlige lederskab centralt.

Det udvikles løbende på hele uddannelsen og fra forskellige vinkler. En af vinklerne er et tilbagevende og meget indsigtsgivende oplæg af Pia Søltoft, sognepræst og ph.d. og Kierkegaard-ekspert.

Hun har gennem årene holdt oplæg bl.a. om "Kunsten at vælge sig selv", "10 ting ledere kan lære af Kierkegaard" og hendes seneste bog "Kunsten at blive et ordentligt menneske. Dyder og laster i liv og ledelse".

Hvad er et "ordentligt menneske"…?

Mange studerende refererer til den indsigt Pia Søltoft giver. Både til deres projektopgaver om det personlige lederskab og til deres personlige eksamener

Jeg selv har også haft stor glæde af bøgerne. Både fagligt og personligt. Fagligt fordi det kobler sig så fint med vores tilgang til personlig udvikling på Lederuddannelserne på Finanssektorens Uddannelsescenter. Og personligt fordi det giver indsigt og stof til refleksion over egne værdier.

Ordentlighed er en kerneværdi. Men hvad er et ordentligt menneske?

Vi lever i en tid, hvor etik og det at være et ordentligt menneske er uadskilleligt fra det personlige lederskab. 

Pia Søltoft

Om bogen "Kunsten at blive et ordentligt menneske"

Af Pia Søltoft

Vi lever i en tid, hvor etik og det at være et ordentligt menneske er uadskilleligt fra det personlige lederskab. Det er ikke længere nok at være dygtig, strategisk og arbejdsom, hvilket de mange skandaler fra Metoo# over hvidvask til fagforenings- og kostskoleskandaler vidner om.

Den, du er, som menneske og som leder, kan ikke adskilles fra den måde, du lever dit liv på, de valg og beslutninger du tager, og den måde du behandler andre mennesker på. Men det kan være svært at finde et fælles etisk ståsted. For hvad der det gode at gøre? Og hvordan finder hver enkelt af os ud af, hvad der er rigtig og forkert, når vi står over for afgørende etiske beslutninger.

I bogen "Kunsten at blive et ordentligt menneske. Dyder og laster i liv og ledelse", som jeg har skrevet sammen med advokat Tormod Tingstad, fokuserer vi på, at man skal udgå syv laster og styre efter syv dyder, for at blive et ordentligt menneske. Dyderne skal lede dig på vej og hjælpe dig i de enkelte handlingssituationer, men i grunden ved enhver af os godt, hvad det vil sige at være et ordentligt menneske. Dog ved vi det bedst i de situationer, hvor vores grænse for ordentlighed bliver overtrådt og vi fx. tænker om en anden: Det kan hun ikke være bekendt. Eller: Det han gør, er forkasteligt.

De syv klassiske laster, som intet menneske kan sige sig helt fri for, skal hjælpe dig med ikke selv at overskride grænsen for ordentlighed. De syv laster er: hovmod, griskhed, nydelsessyge, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab - altså de syv dødssynder. Ingen fødes som et ordentligt menneske. Det er noget, man bliver ved at danne sin karakter. De syv dyder der kan hjælpe dig til det og til at træde i karakter som et ordentligt menneske er: Ydmyghed, generøsitet, mådehold, retfærdighed, taknemmelighed, barmhjertighed og mod. Jeg har allerede haft fornøjelsen af at undervise ledere i finanssektoren i dyder og laster og det er blevet vel modtaget. Jeg glæder mig meget til at gøre det igen.

Den, du er, som menneske og som leder, kan ikke adskilles fra den måde, du lever dit liv på, de valg og beslutninger du tager, og den måde du behandler andre mennesker på, siger Pia Søltoft, sognepræst, ph. d. og lektor i etik og religionsfilosofi.

Pia Søltofts bud på hvad et ordentligt menneske er:

Et ordentligt menneske er optaget af, hvad der er det gode at gøre – både for sin egen skyld og for den andens.

For sin egen skyld: For at man kan holde ud at være sig selv; at se sig i spejlet. Det føles godt at være et ordentligt menneske.

Og for den andens skyld, fordi vi etisk set er udleveret til hinanden og sammen gør virksomheden/verden til et ordentligt sted at være. Et ordentligt menneske ser sig selv og sit virke som en del af en større sammenhæng.

Peter Jensen

Nysgerrig? Tag fat i Peter

Peter Jensen

Ledelse, salg & strategi

8993 3570

pej@finansudd.dk