Trivsel og effektivitet? Se på læringskulturen

Viden forældes lynhurtigt. Så læring skal ske i hverdagen, hvis vi skal følge med. Sparekassen Djursland og Hvidbjerg Bank har eksperimenteret med potentialet i de små, skæve skridt.

”Små skridt til store forandringer” er mantraet for Karin Lyngby Christensen og Helene Wallentin Nickø fra Finanssektorens Uddannelsescenter, når de arbejder med læringskultur.

Det har de hørt utallige gange i både Sparekassen Djursland og Hvidbjerg Bank, hvor de igennem snart et år har arbejdet med deres læringskultur og deres trivsel. Dén kombination kan noget, siger Helene Wallentin Nickø:

”Der sker noget helt unikt, når vi sætter både læringskultur og trivsel i overskriften. Det skaber et miljø, hvor medarbejderne føler sig værdsat, udfordret og udviklet, og det er vigtigt for den daglige trivsel. Det er både Sparekassen Djursland og Hvidbjerg Bank gode eksempler på.”

Den gode ånd

Bankdirektør Jens Odgaard fra Hvidbjerg Bank og Peter Lading Sørensen fra Sparekassen Djursland er begge overbeviste om værdien af forløbet. Men det kræver mod at gøre noget nyt og give plads, lyder det fra Peter Lading Sørensen:

”Vores fokus på læringskultur har skubbet til os. Nu prøver vi at skabe rum til, at det også er tilladt at gøre noget andet end det, vi plejer.”

Forældet med lynets hast

Dét er kernen i forløbet. Prøvehandlinger, hedder det. Det handler om at tage hverdagens vaner og rutiner og prøve, om man kan udføre dem en lille smule anderledes. At eksperimentere og se, hvad der sker.

Målet er ikke nødvendigvis at lykkes – men at blive klogere, og dén tilgang rummer et stort potentiale, siger Helene Wallentin Nickø.

”Forandringer sker hele tiden. Det betyder, at vores viden er forældet lynhurtigt, og hvad gør vi så? Hvis vi – både som medarbejdere og organisationer – skal stå stærkt, skal vi have mere ud af det, vi gør i forvejen.”

Ikke et kursus

Skal en organisation arbejde med læringskultur, skal både ledere og medarbejdere være klar til at se på vaner omkring læring.

”Ledelsen skal være villig til at udfordre deres eget og medarbejdernes mindset om, hvad læring er. Et forløb som det Sparekassen Djursland og Hvidbjerg Bank har været igennem, er langt fra et klassisk kursus,” siger Karin Lyngby Christiansen og fortsætter:

”Man skal være klar til, at læring foregår i hverdagen. Hele tiden. Det kan være udfordrende, men det er så fedt, når vi når i mål. For træningsbanen er lige foran dig, og dét rykker altså noget.”

Helene Wallentin Nickø

Nysgerrig på læring?

Helene Wallentin Nickø

Ledelse, salg & strategi

8993 3339

hwn@finansudd.dk

Læring hos FU

Fokus på praksis og et stærkt teoretisk fundament.

Læs mere Læring hos FU

Sådan arbejder vi med læring

En forskningsbaseret tilgang til læring og kompetence-udvikling.

Læs mere Sådan arbejder vi med læring

FU LYD: Læring

Hvordan lærer vi bedst og mest effektfuldt? Bliv klogere og inspireret i FU LYD om læring.

Læs mere Podcast om læring

Seneste nyheder fra FU

Uddannelse: 26. juni 2024

Tidligere trainee hjælper nye på vej

Klumme: 25. juni 2024

Klumme: 68 milliarder om året

Rådgivning: 20. juni 2024

Kundefokus i alt

KundeBenchmark: 3. juni 2024

Kundetilfredshed er meget mere end et tal