Implementerings fortjente fokus

"Vi ser langt den største effekt af implementering, når vi sætter fokus på de gevinster og effekter, leverancen skal understøtte," siger Karin Lyngby Christensen, chefkonsulent på FU.
Ledelse, faglighed og struktur er tre nøgleord, når implementeringsopgaven lykkes og skaber effekt.
Af Karin Lyngby Christensen, chefkonsulent og implementeringsildsjæl
Når vi taler om implementering, taler vi for det meste om, at ”noget” skal implementeres. Vi taler om at implementere systemer, forretningsgange, dimser og nye knapper. Fælles for ”noget” er, at det kræver ændring i adfærd hos udvalgte medarbejdere.
Med meget stor respekt for udviklingsafdelinger, datacentraler og mange andre: Det er ikke leverancen, der er målet i sig selv. Målet er effekt – og det glemmer vi forbavsende tit.
Sprog flytter fokus og skaber nye muligheder
Vi ser langt den største effekt af implementering, når vi sætter fokus på de gevinster og effekter, leverancen skal understøtte.
Hvad kræver det af adfærdsændringer at arbejde hen imod de ønskede mål og effekter? Hvad kræver det af nye holdninger, viden og kompetencer at gennemføre adfærdsændringerne? Hvad bliver svært? Hvem hjælper?
Vi skal tale meget mindre om leverancer i implementeringen. Vi skal tale meget mere om målet.
I vores kommunikation skal vi give plads til gevinstrealisering og træne at skelne mellem:
-
Gevinster, vi stræber efter at realisere – som også kan handle om at være compliant
-
Leverancer, som er centrale komponenter i forandringen
-
Adfærdsændringer i organisationen, som gør, at organisationen evner at anvende og drage nytte af leverancerne, så der med tiden kan høstes gevinster
Implementeringskraft i bevægelse
FU’s netværk om implementering samles to gange om året i Skanderborg. Her deler vi inspiration, tips og gode idéer på kryds og tværs mellem deltagerne, der arbejder med implementering i forskellige roller i pengeinstitutterne.
Her er der ingen, der tror på quickfix og nemme genveje til at blive dygtig til implementering. Der er særligt tre faktorer, som viser sig at gøre en forskel i arbejdet med implementering:
-
Implementering som fokusområde fra topledelsen: Det er afgørende, at topledelsen prioriterer implementeringsopgaven og udviser vedholdenhed og vedvarende fokus. Det er sjældent overstået med en nyhed på intranettet og en morgenmødepakke.
-
Implementering som en faglighed med særlige kompetencekrav: Implementering kræver specifikke kompetencer, som kan understøtte og udbygge opgaven. Hvis implementeringsopgaven skal løses med venstre hånd, inden man skal i gang med det rigtige arbejde – så bliver resultatet derefter.
-
Strukturen omkring implementeringsopgaven som en væsentlig driver for udviklingen: En klar struktur og planlægning er nødvendig for at sikre succesfulde implementeringer. Der er ingen facitliste på det, men den kan med fordel tilpasses den enkelte organisations kultur og forretningsmodel.
Overvejelser til refleksion
Implementering er ikke noget, vi lige får klaret i forlængelse af udviklingsarbejdet. Implementering er vigtig hele tiden – både før, under og efter en udviklingsopgave. Det kan dreje sig om kommunikation, vidensopbygning, kompetenceudvikling, motivation, opfølgning og afklaring af en lang række beslutninger undervejs osv.
Måske er tiden moden til at give implementeringsopgaven hos jer mere opmærksomhed?
Vi anbefaler, at I stiller jer selv tre spørgsmål som jeres næste skridt:
-
Er vi skarpe nok på gevinster og forventede effekter i forbindelse med en implementering?
-
Har vi fokus på de adfærdsændringer, der skal til, og hvad det vil kræve af organisationen?
-
Har vi den struktur og de kompetencer, som understøtter succesfulde implementeringer bedst muligt?
Måske vil det også være interessant at stille spørgsmålene forskellige steder i organisationen. Det kan være, at det giver forskellige og vigtige svar til det videre arbejde.
Rigtig god fornøjelse. Vi sidder altid klar til at inspirere jer. Et afklarende kaffemøde med os kan være en måde at komme videre på. Det er ganske gratis – på nær kaffen. ;-)