Eksperiment skaber smidigt samarbejde
Når man sender en rådgiver i en uges praktik hos kollegerne i ”produktionen”, giver det en helt anden forståelse på tværs og et bedre og mere effektivt samarbejde.
Op af stolen og over på den anden side. Malene Christensen, filialdirektør for privat i Nuuk-afdelingen i GrønlandsBANKEN, lod en rådgiver rykke ud i produktionen i en uge. Ikke nødvendigvis hverken praktisk eller effektivt, men Malene Christensen er ikke i tvivl om, at øvelsen skaber værdi.
”I bund og grund ønsker jeg bare et smidigt samarbejde. Det er i sidste ende til gavn for banken, for rådgiveren og for kunderne. Jeg tror virkelig på, at det giver værdi at vidensdele på kryds og tværs – også på den lange bane. Så jeg vil gerne ofre noget for at nå derhen.”
I praktik i produktionen
Tanken opstod, da der som en del af projektet ”Læringskultur og trivsel i GrønlandsBANKEN” blev lavet en måling af bankens læringskultur. I den pegede medarbejderne i Malene Christensens afdeling på, at samarbejde, dialog og vidensdeling var en mangelvare, som de gerne ville have mere af.
Det overraskede ikke Malene Christensen.
”I vores afdeling har vi både medarbejdere frontend og backend – rådgivere og produktionen. De skal arbejde sammen, og det skaber små sammenstød. Der har ikke været forståelse for, hvorfor ting bliver gjort, som de gør, hvorfor det ikke går hurtigere, hvorfor der ikke kommer mere og så videre. Der var noget frustration der – og det var oplagt at prøve at gøre noget ved.”
Målet med praktikeksperimentet var, at rådgiverne skulle have en større viden om, hvad de laver ”henne i produktionen”. Håbet var, at det ville give et bedre samarbejde, bedre dialog og vidensdeling og skabe forståelse på tværs.
”Vi sendte en rådgiver i praktik inde i produktionen. Først tog vi en hel uge ud af rådgiverens kalender og lod hende være i produktionen. Bagefter var nogle af dem inde fra produktionen så i praktik hos hende.”
Forståelse for virkelighederne
Praktikken blev lidt af en øjenåbner.
”Rådgiveren fik en helt anden forståelse for, hvad der sker, når rådgiverne ikke leverer det, de skal, eller ikke giver alle oplysninger,” fortæller Malene Christensen og fortsætter:
”Hun kunne jo se, at produktionen faktisk har brug for alt det, de beder om for at løse den opgave, de har fået. Det er hun bevidst om nu. Det letter jo ikke bare produktionens, men også rådgiverens arbejde, fordi hun ikke får bolden retur, før det hele er klar.”
Praktikken går begge veje. Medarbejdere fra produktionen følger en rådgiver en hel dag for at få indsigt i deres hverdag. På den måde ser de, hvor mange møder, afbrydelser og bolde der er i luften i en rådgivers hverdag.
”Det giver en bedre forståelse i produktionen for, hvorfor der kan smutte et par ting en gang imellem.”
Eksperimentet krævede noget koordinering, fordi rådgiveren skulle fritages fra en uges arbejde. Det krævede også noget af Malene Christensen at få forklaret, hvorfor praktikken blev søsat, og hvad de ønskede at prøve af.
Initiativet blev godt modtaget af medarbejderne. Selvom det ifølge Malene Christensen var en hård uge for rådgiveren, der fik masser af informationer og lavede helt andre ting, end hun er vant til.
”Men hverdagen er blevet nemmere. Bare fordi de har lært hinanden bedre at kende. Nu taler de med hinanden om udfordringerne i stedet for, at det er en kamp hver gang. Samarbejdet er blevet meget bedre.”
Nysgerrighed driver værket
Malene Christensen fortæller, at også andre i organisationen bytter plads. Bare en dag – fordi de er nysgerrige på, hvad de andre laver, og hvordan det er at sidde i deres stol.
Hun er ikke i tvivl om, at den nysgerrighed er kommet takket være projektet om læringskultur.
”Vi gjorde det i hvert fald ikke før,” siger hun med et smil og fortsætter:
”Vi er mere nysgerrige, fordi det nu er legalt at være nysgerrig. Du er jo ikke groet fast på din stol! Når du kommer lidt væk fra din egen afdeling, slipper du for en del forstyrrelser. Du sidder stadig med dine egne ting, og kan koncentrere dig mere, end du kan i din egen afdeling. Samtidig med at du føler, du er en del af en større enhed.”
En leg i hverdagen
Projektet er drevet af GrønlandsBANKEN i tæt samarbejde med Finanssektorens Uddannelsescenter. Et mantra er ”små skridt til store forandringer”, og det er faktisk det bedste af det hele, siger Malene Christensen:
”Det føles lidt som en leg i dagligdagen. Det er vitterligt små skridt, og der sker faktisk store forandringer. Det er ikke en revolution, der kommer på én gang og bliver opfattet som en ekstra opgave. Det er bittesmå ting, og det, synes jeg, er fedt.”